Hälsa och hudvård från bikupan

I samband med en träff för ordförande-sekreterare-kassörer i Biodlarnas Stockholmsdistrikt den 11 oktober fick jag veta att Biodlarna tillhandahåller studiehandledningar och Power-Point-bilder för fler kurser än nybörjarkursen i biodling. Eftersom jag gillar att hålla kurs beställde jag snabbt de underlag som finns för ”Säker honung” och ”Hälsa och hudvård från bikupan”.

Att honung ska vara säker som det livsmedel den är tycker jag är självklart och det går jag igenom på nybörjarkursen, så jag tror inte att jag kommer att hålla någon kurs i ”Säker honung” i dagsläget …

Men, ”Hälsa och hudvård från bikupan” är lockande! Den mat vi äter kan innehålla många olika ämnen som smakförstärkare, konserveringsmedel, besprutningsrester mm mm. Det vi smörjer på kroppen och i ansiktet kan innehålla många olika kemikalier som huden ”äter”. Därför är det viktigt tycker jag att även huden får äta så ren mat som möjligt!

Nu i helgen har jag testat att göra eget cerat av bivax och kallpressad, ekologisk olivolja. Det bivax jag har använt är s k avtäckningsvax – det ljusa fina vaxet som bina stänger cellerna i honungsramen med när de bedömer att honungen är färdig. Det blev hur bra som helst! Cerat är det enda i läppstiftväg som jag använder!

hudvård 600

All kosmetika, dit även egenhändigt tillverkade krämer, salvor, cerat etc räknas, regleras av Europaparlamentets förordning 1223/2009. Förordningen gäller alla som tillhandahåller – säljer eller ger bort dem gratis – kosmetiska produkter. För att kunna sälja eller ge bort sina produkter måste tillverkaren anmäla sig och sina produkter till EUs kosmetikaregister och betala en årlig fast avgift och en avgift per produkt.

Därför är det viktigt att lära sig att göra sina egna hudvårdsprodukter, så det blir nog sådana kurser framöver …

 

 

 

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Hudvård. Bokmärk permalänken.