Honung

Prislista 2024:

  • Honung, burk 250 gram kostar 65 kr
  • Primörhonung, burk 250 gram, , flytande (begränsad tillgång i juni-juli) kostar 75 kr
  • Honung, burk 500 gram, endast från bigårdarna i Tunavik, på Selaön, kostar 100 kr
  • Kakhonung kostar 220 kr/kg
  • Honungssked i trä, som är perfekt att ringla primörhonung med. Skeden kostar 25 kr + porto, totalt 40 kr.  Passa på! Klicka på QR koden – eller skriv in Swish 123 688 2575. OBS! skriv ditt namn och adress i meddelande på Swish.

Återförsäljare får andra priser.

I Samband med Klimatdagen i Åkersberga den 26 mars 2023 gjorde jag en sammanställning med recept med honung som passar till Påsk! Finns att hämta här för den som intresserad! Skriv ut på fram- och baksida och vik på mitten!

När jag har honung – från april till oktober – ställer jag ut burkar i ”Honungsbodens snabbköp” som är ett litet skåp på en gavel ut mot vägen. Från november – mars ställer jag ut den honung som kunder beställer. Honung tål kyla, men etiketten blir skrynklig och ful när det fuktigt.

Kunderna tar den honung de vill ha och Swishar. I juni finns det nyslungad, flytande honung – primörhonung. Senare under säsongen är honungen finkristalliserad för att vara mjuk och bredbar. Några kunder gillar kakhonung. Då är honungen inte slungad utan ligger kvar i sina celler i vaxkakan. Då väljer jag ut välfyllda och vackra kakor som jag plastar in för att undvika att det blir kladdigt.

Jag slungar flera gånger under säsongen för att fånga de specifika smaker och aromer som honung har. Det är skillnad i smak och färg på försommarhonung och honung som slungas senare. Försommarhonung består av nektar från vårblommor, blommande fruktträd och bärbuskar. I sommarhonungen kommer andra blommor in, som klöver, odlade blommor, raps och lind. Varje slungning är ”limited edition”. De blommor som bidragit med sin nektar har vissnat ner och ersatts av andra. De kommer förhoppningsvis tillbaka nästa år.

Några av mina kunder vill ha sin honung helt rå – den hälls på burk när den är nyslungad och kristalliseras med tiden så att honungen blir kornig med större och mindre kristaller.  ”Till jul är den helt perfekt”, säger min kund Nils, som köper nyslungad honung som han lagrar själv.

I många delar av världen gillar man när honungen är kristalliserad, medan vi i Sverige vill ha krämig, mjuk och bredbar honung.

För närvarande har jag honung från tre bigårdar:

Rydbo Saltsjöbad, hemmabigården, innehåller honung från de blommor som bina besökt – vilda och odlade, bärbuskar och fruktträd som finns i trädgårdarna runt omkring. Symbolen på etiketten kommer från ”frälsarkransen” vid Stora Badet.

Östra Ryd, bigården vid kyrkan, innehåller honung från de blommor som bina besökt, bl a vilda och odlade sommarblommor och med ett tydligt inslag av lind. Symbolen på etiketten är en bild av tuppen på kyrktornet.

Bigården på Selaön.

Hör av dig om du vill veta mer!