Sommarlov för kursdeltagarna

Nu får kursdeltagarna som går nybörjarkursen i biodling sommarlov! Då hinner de ”smälta” allt som vi pratat om under kursen hittills och skaffa utrustning och bin. Vi har träffats varje tisdag sedan i början av maj då vi mixat teori (mycket) och praktik (inte så mycket).

Vi ska ses igen i augusti då kommer vi bland annat att gå igenom honungens hantering – från bikupa till färdig burk.

Vi använder ”Mina första år som biodlare” från Biodlarna som kurslitteratur, det är Studieförbundet Vuxenskolan som administrerar kursen och det är jag som är kursledare i Honungsboden.

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Sommarlov för kursdeltagarna

Nya skattlådor

Det är en fantastisk sommar så här långt. Jag har inte upplevt att alla blommor kommit på en gång tidigare, men det kanske blir så efter en lång och seg och kall vår?

Bina jobbar på och nu börjar de första skattlådorna bli fulla. För att honungen ska vara mogen och redo att slungas måste den ha rätt vattenhalt <20 % vatten. Vattenhalten kan mätas med hjälp av en refraktometer. Ett annat sätt är att bara skörda honung som är helt täckt. Bina vet att när honungen är mogen så lägger de på ett tunt vaxlock.

Ramarna i mina nya skattlådor är märkta med min nya brännstämpel som består av mitt lilla bi som är mitt registrerade varumärke och hemsidesadressen.

 

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Nya skattlådor

Drottningodling på g …

Nu har jag preppat instrumenten! Jag har skrapat de kinesiska omlarvningsnålarna så att de är redo och lagom mjuka för att kunna lyfta upp en liten larv från ryggsidan. Jag har också skaffat tunna penslar som vissa drottningodlare gillar att jobba med. Och så har jag en omlarvningsnål som jag fått av min biodlarkompis Per. Baksidan av den kan användas för att gjuta egna cellkoppar. Jag ska testa och utvärdera vilken metod jag gillar!

I kväll blir det tredje kursavsnittet i drottningodlingskursen som Claudia från Algotsbergs Bigårdar och Danny från Körsbärsgårdens Biodling leder.

Min förening, Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening bjuder oss medlemmar på kursen så att vi ska bli bättre på detta fantastiska hantverk! Tänk känslan av att ha odlat en egen bidrottning som regerar i sin bikupa och som ser till att bisamhället lever och utvecklas!

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Drottningodling på g …

Säsongsstart!

Alla onsdagar från 8 maj till och med september har Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening öppet hus. Vi öppnade upp för säsongen igår – i 3 gradig värme och lite snålblåst. Det var för kallt för att göra något med bina, så vi fikade och pratade bin i stället. Tänk att det var 9 medlemmar som trotsade vädret och kom till Eggeby Gård!

Sommaren kommer att bli en kanonsommar med en omfattande kurs i drottningodling och flera spännande föreläsningar, förutom att vi träffas och tar hand om bina och lär av varandra! För närvarande finns 5 föreläsare inbokade. Fler kommer!

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Säsongsstart!

Maskros eller krusbär?

Enligt den gamla biodlarpraktikan (!) så ska biodlaren ha span på när maskrosen (Taraxacum Officinale) blommar – det fungerar också med blom på krusbärsbusken. Jag tycker att maskrosen är lättast att upptäcka och idag har jag sett fina maskrosblommor i en lähörna.

När maskros eller krusbär blommar så ska den första skattlådan sättas på bikupan! Vilken tur att jag gjorde det igår … Maskrosen ger både pollen och nektar och maskros kan även ätas till alla delar av oss människor!

 

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Maskros eller krusbär?

Snart så blommar det …

Tänk så bra mina Sörmländska bin har det! Tommy, som äger gården där de står, ”smörar” lite med dem och erbjuder stora fält med blommor! I år blir det massor av solrosor på ett fält och en biåkerblandning som bin gillar på ett annat.

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Snart så blommar det …

Härlig honungsprovning!

Honungsprovning med Svenska Bin och Malin Landqvist på Ulriksdals Värdshus idag. Det var en spännande inledning först med små ”doft”-burkar för att träna våra näsor innan det blev dags för munhålan att känna smaken av olika honungar. Vi fick testa honung från klöver/hallon, maskros, bovete och lind samt en jäst klöver/hallon-honung.

Jäst honung smakar inte SÅ illa som jag hade föreställt mig …

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Härlig honungsprovning!

Godis till bina!

0-gradigt, nästan lite duggregn och en seg vår. Hur ska det gå för bina? Kylan gör att vårens nektar och pollen försenas och sen kommer säkert allt på en gång? Några kupor känns väldigt lätta och för att ta det säkra före det osäkra så har jag stödmatat alla bisamhällen i år med Apifonda och 50-50% sockerlösning.

Nu ska jag erbjuda dem Candy board super protein från Dulcofruct som inneåller fruktos 37%, glukos 35%, andra sockerarter 8%, vatten 20%. Dessutom innehåller foderdegen 10 olika aminosyror och många olika vitaminer, mineraler, vegetabiliska oljor.

Med tanke på näringssammansättningen nedan – undrar om produkten även kan fungera som ett näringsrikt tillskott även för människor?

Composition in dry substance: glucose, fructose, sucrose, other sugars, Api Pollen Substitute.
Vegetable oils: calendula, chamomile, coriander, yarrow, lemongrass, artichoke.
Excipients: Probiotic bacteria, Citric acid. Vitamins: A, D3, E, B2, B3, B6, B12, C.
Complex of minerals: K, Mg, Zn, P, Na, Cu, Fe, Co, Ca, Mn.
Amino acids: Tryptophan, Tyrosine, Methionine, Histidine, Phenylalanine, Arginine, Isoleucine, Valine, Lysine, Leucine.

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Godis till bina!

I väntan på våren

I min strävan att hålla isär mina bigårdar och ha en mera rationell biodling kommer jag att ha ett ram-/kupformat på mina produktionsbin på Selaön, och ett annat på mina ”gosebin” i Rydbo Saltsjöbad. På Selaön blir det smaragdgröna kupor i Dadant och i Rydbo Saltsjöbad Charlestongula kupor i lågnormal.

Ett tips för att kunna konvertera lågnormal till Dadant är att använda en sarg som rymmer 13 lågnormalramar som passar att ställas på Dadant.

Härligt med lite målningsarbete i väntan på våren …

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för I väntan på våren

Kurser

Biodling för nybörjare 2024!

Jag brukar hålla öppna nybörjarkurser via Studieförbundet Vuxenskolan. Sedan brukar jag också hålla intensivkurser under en helg. Kurserna avslutas med en träff i augusti då vi går igenom honungshantering inklusive slungning av honung, då alla deltagare också får möjlighet att utbyta erfarenheter om vad som hänt se´n sist.

Nu finns det information ute på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida om kursen som startar den 14 maj med träffar varje vecka till och med den 11 juni och en avslutning den 6 augusti.

Information och anmälan till kursen som startar den 14 maj.

Mina kurser innehåller både teori och praktik. Oavsett om det är en kurs via ett studieförbund eller i min egen regi tar jag bara emot 6 deltagare. Detta för att alla ska få personlig uppmärksamhet och för att deltagarna ska lära känna varandra och finnas till för varandra även efter kursen. Jag har också overaller och handskar att låna ut för alla deltagare. I pausen under kurstillfällena brukar jag bjuda på något som kommer från bikupan – honung av olika sorter, pollen, bibröd, propolis, drönarkaka.

Kursmaterialet, som ingår i kursavgiften, är ”Mina första år som biodlare”, som är framtaget av SBR – Sveriges Biodlares Riksförbund och Studieförbundet Vuxenskolan.

Hör av dig om du vill veta mer.

mina-forsta-ar-som-biodlare-webb

Jag har gått den behörighetsutbildning för cirkelledare i biodling för nybörjare som anordnats av SBR, Sveriges Biodlares Riksförbund, och SV, Studieförbundet Vuxenskolan.

Dela vidare
Publicerat i Biodling, kurser | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Kurser