Äntligen …

Det känns som lite ”sista natten med gänget” efter den tionde träffen med yrkesbiodlarkursen! Men … det är nu det börjar, den nya inriktningen som jag kommer att ha för mina bigårdar. Det känns skönt så här långt att jag är klar med utbildningen och att jag kan ansöka hos Hantverksrådet om gesällbrev.

Det kommer nog att kännas lite tomt att inte åka till Fristad en gång/månad, lite tomt att inte ha någon läxa att läsa på eller avrapportering att förbereda. Min projektplan känns genomarbetad och jag vet precis vad jag ska göra från och med vecka 13 i vår.

Förutom all kunskap och idéer som utbildningen har givit har jag fått 19 kollegor i branschen som jag kan vända mig till om det dyker upp frågor eller problem och vi kommer också att samarbeta kring utvecklingen av nya produkter och tjänster.

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Äntligen …

Välkommen den 27 november!

Det är riktigt roligt att vara en torgmadam! Så nästa tillfälle blir på julmarknaden i Mariefred den 27 november, kl 10-15.30.

Honungsboden är på plats med närproducerad honung från bigårdarna på Selaön. Det kommer också att finnas kakhonung – den mest naturliga honungen – bivax och salvor från HonungsKraft. Den som vill ha egen honung utan att behöva ta hand om bina själv kan teckna en andel i en bikupa!

Det är Företagarföreningen i Mariefred, www.imariefred.nu som är arrangör. Förutom marknaden kommer det att bli körsång, ponnyridning, ansiktsmålning, besök av tomten och mycket annat. Hoppas att vi ses!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Välkommen den 27 november!

Förnyat förtroende

Då får jag behålla den fina ordförandeklubban i ytterligare ett år!

I kväll har vi haft årsmöte i Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening och jag fick förnyat förtroende att fortsätta som föreningens ordförande, tillsammans med övrig styrelse. Det känns roligt! Vi hade ett välbesökt årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar tillsammans med ett uppskattat lotteri, med vinster bland annat sponsrade av Sigtuna Honung. Vi avslutade kvällen med en liten måltid tillsammans.

Vi ser fram emot ett ”normalt” bi-år 2023 med spännande träffar i och utanför bikupan och utan inblandning av Covid-19 …

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Förnyat förtroende

Premiär som ”torgmadam”

Igår var det premiär för Honungsboden att delta på en marknad. Jag hade blivit inbjuden att vara med på Höstmarknaden av Härliga Rum som finns vid torget i Åkerstorp vid ICA Trevehallen i Åkersberga. Solen sken det var fullt med folk och stundvis blåste det full storm så att prislistor och produkter flög all världens väg.

Det var trevligt med många intresserade besökare som stannade till och handlade vid mitt bord som var fyllt av honung och HonungsKrafts bivaxsalvor och läppsalva.

Jag hade mysiga torggrannar som var mera erfarna än jag som tipsade om olika saker som är bra att ha med sig på en marknad! Nu ska jag skaffa en beachflagga så att jag syns ännu tydligare nästa gång! Nästa gång … det blir i Mariefred den 27 november. Då kommer jag att bland annat sälja min lokala Sörmlandshonung från Tunavik på Selaön.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Premiär som ”torgmadam”

Välkommen 29 oktober!

Välkommen den 29 oktober till marknaden på torget i Åkerstorp, Åkersberga, där flera lokala företag samlas. Öppet 11-16.

Honungsboden finns på plats med honung från bigårdarna i Rydbo Saltsjöbad och vid Östra Ryds kyrka, honung i kaka, bivax som kan användas för tillverkning av egna hudvårdsprodukter och salvor från HonungsKraft.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Välkommen 29 oktober!

Analys av pollen i honung

Spännande och lärorikt att fylla på sig med ny kunskap! Jag har deltagit i en helgkurs på temat pollenanalys i Uppsala som anordnades av Uppsala Läns Biodlaredistrikt. Kursledare var fil dr Åslög Dahl, som är forskare vid Pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet.

Det var en intensiv helg med både teori och praktik! Pollen är ett jättestort område och den som inte hanterar mikroskop och centrifug dagligen (= jag) kan tycka att det är svårt att ställa in skärpan i mikroskopet.

Bilden som är tagen med mobiltelefonen via ett av okularen visar pollen i min honung från Selaön, slungad den 17 juli. De tydliga pollenkorn som man kan se kommer från vitklöver, en korsblommig kål, en ros – kanske vresros, och fibblor.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Analys av pollen i honung

Honung i Frankrike

Det är alltid spännande att besöka en livsmedelsaffär i ett annat land … Jag tog rulltrappan ner en våning till delikatessavdelningen på Gallerie Lafayette i Paris härom dagen och frågade en medarbetare efter ”miel”. Han visade mig till avdelningen för honung. Det var många hyllmeter med honung! Både riktigt fin, lokal, ”rå” honung och även mera ”bulk”-mässiga varianter. Det fanns också flera varianter av sorthonung. En spännande apelsinblomshonung och presentkitet enligt nedan fick följa med mig hem! Vi var lite oroliga för hur honung skulle betraktas i säkerhetskontrollen … men allt gick vägen och jag fick honungen med mig hem!

Ett riktigt fint presentkit innehöll 3 olika honungar från Les Ruchers du Morvan. En vårhonung, en honung från vilda blommor och en skogshonung. Priset 15,90 Euro för 375 gram, blir 458 kr/kg.

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Honung i Frankrike

Gilla Stallarholmen, oktober 2022

Oktober månads ”Hälsning från bikupan” handlar om slutet på bisäsongen. På hösten sker en slutskattning av honung, behandling av ohyra i form av ett kvalster som skapar stor skada i bisamhället, bina får bifoder för att klara vintern och även ha mat kvar så att det räcker när verksamheten startar igen i februari-mars.

Invintringen på hösten skapar möjligheter för bina att få en bra start på nästa biår!

Läs artikel i sin helhet, finns på sidan 4.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Gilla Stallarholmen, oktober 2022

Skogshonung, bladhonung, honungsdagg, eller …

Vi slungade honung igår i min förening, Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening. Honungsramarna kommer från vår bigård vid Norra kyrkogården i Solna. Honungen var väldigt mörk i färgen och väldigt aromatisk. Vad kan bina ha hämtat?

Honung från skogsområden kan bli väldigt mörk och smakrik. När träd – sälg, lönn, ek, björk, gran, tall – angrips av bladlöss suger lössen i sig en del av trädens vätska och lämnar efter sig ett sött sekret som sedan hämtas av bina. Av detta söta sekret blir det en typ av honung, honungsdagg, som uppskattas av många. Honungsdagg är en väldigt romantisk beskrivning av något som egentligen borde kallas lusbajs eller lushonung!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Skogshonung, bladhonung, honungsdagg, eller …

Honungsprovning

Nu har vi haft honungsprovning på yrkesbiodlarutbildningen i Fristad! Honung smakar, som bekant, olika beroende på vilken nektar som bina har hämtat. Några av deltagarna hade gjort pollenanalyser av sina honungar för att ta reda på den exakta sammansättningen. Vi har provsmakat honung som till 88 % kommer från hallonhonung, flera utsökt milda, milda försommarhonungar med stor del av raps och även riktigt kraftfulla sena ljunghonungar, både flytande och kristalliserade. Häftigt!

Nedan syns alla bidrag – jag hade två olika sorter med mig – dels från Tunavik på Selaön och dels honung från Rydbo Saltsjöbad.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Honungsprovning