Biodling för nybörjare – kurs

Den 12 april 2022 startar min nästa kurs ”Biodling för nybörjare”. Vi träffas varannan vecka till och med 7 juni och i början av augusti, när det finns honung att slunga, har vi sista träffen.

Jag bjuder in till en liten grupp, 6 deltagare, så att alla hinner få personlig uppmärksamhet och lär känna varandra. Kursboken ”Mina första år som biodlare” ingår i kursavgiften.

Skyddsutrustning finns att låna när vi gör besök i bikuporna och jag brukar bjuda på något spännande från bina när vi tar en paus. Det kan vara honung, pollen, propolis, bibröd, drönarkaka.

Läs mer på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats:
Biodling för nybörjare

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Biodling för nybörjare – kurs

Honungskraft på fina hyllan

Roligt att Rosendal exponerar våra produkter från Honungskraft! Samma ”kit”  – bestående av Bivaxsalvan och Läppsalvan kan även köpas i Honungsboden!

Foto: Gustav Clark

Publicerat i Hudvård | Kommentarer inaktiverade för Honungskraft på fina hyllan

Fortsatt förtroende

I onsdags, 24 november, hade vi årsmöte i Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening. Många pigga medlemmar hade hörsammat inbjudan – jag tror att många längtar efter att träffas och kunna prata med varandra! Det var härligt att få möta medlemmarna personligen igen!

Jag omvaldes som ordförande och får förvalta nedan fina ordförandeklubba ytterligare ett år! Tack för förtroendet! Jag ser fram emot att fortsätta utveckla föreningen tillsammans med styrelse och medlemmar!

Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförenings ordförandeklubba som är tillverkad av trä i form av en gammaldags halmkupa. På kupan står det SSB XXXIX – vilket betyder att föreningen bildades 1939.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Fortsatt förtroende

Pyssel inför söndag …

”Pimpade” kassar till kunderna som kommer på Open House att bära hem honung och bivaxsalva i.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Pyssel inför söndag …

Öppet hus 21 november!

I år blir det öppet hus i Honungsboden!

Även i år kommer min granne Eva Ihrfors och jag att samarbeta. Eva är keramiker och säljer bruks- och konstföremål i stengods. Honungsboden erbjuder honung och bivaxsalvor.

Välkommen den 21 november, kl 13-17!

Saltsjöstigen 4, Rydbo Saltsjöbad, 184 94 Åkersberga

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Öppet hus 21 november!

Avtäckningsvax eller jungfruvax

Bina bygger ut mellanväggarna med vaxceller i bikupan. I en del celler föds nya bin upp, i andra celler lagras pollen och honung som blir till bibröd och i andra celler lagrar bina nektar som blir till honung. När vaxcellen är fylld med honung och vattenhalten är max 20 % stängs cellen med ett litet vaxlock. När biodlaren slungar honungen skrapas vaxlocket bort och vaxet kan sedan användas till bl a salvor. Avtäckningsvaxet, som också kallas jungfruvax, är det allra finaste och renaste bivaxet. Avtäckningsvaxet smälts och silas och de rester av honung som finns tvättas bort.

Det avtäckningsvax som mina bin producerar används av HonungsKraft och blir till bivaxsalva och läppsalva.

 

Publicerat i Biodling, Hudvård | Kommentarer inaktiverade för Avtäckningsvax eller jungfruvax

ICA Åkersberga

Det känns speciellt att se sin honung på en hylla i en livsmedelsbutik! ICA Trevebohallen i Åkersberga är en av mina återförsäljare som säljer min honung sedan ett år tillbaka ungefär. Idag fick butiken en ny leverans!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för ICA Åkersberga

Honungsbedömning

Nu har årets honungsskörd bedömts utifrån de kriterier som SBR, Sveriges Biodlares Riksförbund kräver för att få använda Biodlarnas egna etikett.

I min förening mötte 25 medlemmar upp och 17 burkar med honung gicks igenom. Det är föreningens honungsbedömningskommitté som ansvarar för bedömningen, men alla medlemmar deltar med liv och lust i honungsprovningen. De kriterier som bedöms är om förpackningen är godkänd, vidare honungens färg, doft, renhet, konsistens, smak, hårdhet och vattenhalt. Utförd Bihusesyn är ett krav och biodlaren måste ha kontroll över hela processen från kupa till burk.

Det känns väldigt sött efter ett tag … men i år hade vi äppelklyftor som neutraliserade våra smaklökar! Det fungerade bra – ungefär som vitt bröd i samband med vinprovning.

Min honung blev godkänd enligt alla kriterier och med en vattenhalt på 18 %. Vattenhalten får vara högst 20 %, med undantag av ljunghonung som får innehålla en vattenhalt på 23 %.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Honungsbedömning

Varroabehandling

Varroa är ett kvalster som skadar bina. Kvalstret, som angriper både vuxna bin och yngel lever av binas blodvätska (hemolyfa). Dessa angrepp ger inte så svåra skador på bikroppen. Större skada ger de virusinfektioner som kvalstret sprider. Angripna yngel kan få deformerade vingar och förkrympt bakkropp. Bin med förkrympta vingar kan inte flyga ut och samla nektar och på sikt kommer samhället att gå under.

Ekologisk bekämpning av varroa består av drönarutskärning på sommaren, behandling med myrsyra på hösten efter slutskattning och behandling med oxalsyra sent på säsongen.

Myrsyran droppas på en Vettexduk som läggs ovanpå ramarna. Duken får ligga kvar några dagar medan myrsyran dunstar.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Varroabehandling

Goodiebag från Honungsboden

Det är härligt att kunna ge bort något ätbart och användbart i stället för en pryl till någon som fyller år! Honung från Honungsboden – 2 sorter, honung från Rydbo Saltsjöbad och honung från bigården vid Östra Ryds kyrka – och salvor från HonungsKraft. Bivaxsalvan med doft av skog och läppsalvan som är 100 % naturlig läppvård.

Publicerat i Biodling, Hudvård | Kommentarer inaktiverade för Goodiebag från Honungsboden