I fint sällskap! Välkommen den 26 mars!

Honungsboden kommer att delta i den klimatdag som arrangeras av Gretas Gamlingar och Naturskyddsföreningen i Åkersberga Centrum, söndag 26 mars, kl 12-15.

Österåkers kommun presenterar sitt miljö- och klimatprogram 2030 och flera lokala företag ställer ut.

Jag kommer bland annat att lyfta hur viktig pollinering är för livsmedelsproduktionen. Var tredje tugga mat som vi äter är beroende av att vi har insekter som pollinerar! Hur skulle till exempel din frukost se ut, utan bin och vilda pollinatörer?

Det kommer också att finnas lokal honung till försäljning. Välkommen!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för I fint sällskap! Välkommen den 26 mars!

Vad finns på honungshyllan?

Som förberedelse inför en föreläsning har jag gjort ett studiebesök i en helt vanlig livsmedelsbutik i Täby för att se vad som finns på honungshyllan. Det finns en mängd olika honungar – olika typer av förpackningar, olika typer av konsistenser, olika typer av storlekar, olika priser etc …

Jag kan förstå att en konsument blir överväldigad av utbudet och har svårt att välja rätt honung för sitt behov!

Tre burkar innehåller svensk honung – på övriga står det bland annat ”Ursprungsland: Chile”, ”Blandning av honung från länder inom och utanför EU”, ”Ursprungsland: Mexico”, ”Ursprung Uruguay”, ”Ursprung EU/icke EU”, ”Blandning av icke EU-honung (Central/Sydamerika)”, ”Blandning av icke EU-honung”, ”Blandning av EU-honung”, ”Ursprung: Argentina, Brasilien, Mexico”, ”Importerad honung – blandning av EU/icke EU-honung”.

Hur ska vi nå ut till konsument att det är viktigt att välja svensk honung? För de svenska binas skull, för den svenska pollineringens skull och för de svenska biodlarnas skull?

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Vad finns på honungshyllan?

Hybridseminarium om drottningodling

42 medlemmar i Biodlarna, Stockholmsdistriktet, samlades i en lokal på söder för att delta i det hybridseminarium som sändes från Skövde och som distrikt och föreningar i hela Sverige deltog i.

Vi som deltog fick lyssna till Bert Thrybom, som under 70 år skaffat en gedigen kunskap som biodlare. Han är också en väldigt erfaren inseminatör. Bert har skrivit boken ”Biavel, drottningodling, genetik och insemination” som nyligen kommit ut med en ny utgåva. Finns hos Biodlarna, bibutiken.

Vi fick också lyssna till Renée Lindell som producerar hundratals testdrottningar varje år samtidigt som hon undervisar i drottningodling, inseminering, avel och testbiodling.

Det känns verkligen lockande att försöka odla några egna drottningar i sommar. Vi som deltog idag har fått fördjupade kunskaper i drottningodling.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Hybridseminarium om drottningodling

Gesällbrev i biodlaryrket

Det var en högtidlig ceremoni med utdelning av Gesällbrev i lördags i samband med Biodlingsföretagarnas konferens i Nässjö. Det känns väldigt roligt att ha uppnått den hantverksskicklighet som krävs för att kunna kalla mig yrkesbiodlare!

Gesällbrevsutdelning i Nässjö 25 februari 2023. Jag har dräkten från Stora Tuna socken i Dalarna på mig.

Att vara gesäll är en väldigt gammal beteckning som har sina rötter i 1100-talet då köpmän och hantverkare slöt sig samman i gillen och skrån. För varje yrke fanns krav på både rörelsekapital och hantverksskicklighet. Överst i hierarkin fanns en mästare, därunder gesäller och under gesällen fanns lärpojken.

Varje skrå bestämde vilka regler som skulle gälla för ett visst hantverk och så är det än idag där kraven på yrkeskunnande lever kvar och vårdas av de olika branschorganisationerna som utfärdar instruktioner för både gesällprov och mästarprov och examinerar blivande gesäller och mästare. I Sverige är det Sveriges Hantverksråd som delar ut Mäster- och Gesällbrev. Biodlingsföretagarna är den organisation som ansvarar för att en Gesäll har de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att kunna utföra de arbetsuppgifter som förekommer i yrket.

Skråväsendet upphävdes 1846 och ersattes av hantverksföreningar. Ur dessa har organisationen Företagarna vuxit fram.

Det känns väldigt roligt att föra hantverkstraditionen vidare inom min familj. Min farfar var möbelsnickarmästare!

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Gesällbrev i biodlaryrket

Drönarlarver, honung mm i matlagningen!

Snart vår – fast den känns långt bort när det snöar för fullt ute! Men, det är ju bara februari än så länge …

Ett säkert vårtecken är trädgårdsmässan – Nordiska Trädgårdar – som i år infaller i Älvsjö 30 mars – 2 april. Det har blivit en tradition att Biodlarna, Stockholms Läns Biodlardistrikt, finns på plats för att inspirera, informera och berätta mer om bin och biodling!

I år kommer även besökarna att få lära sig mer om en lite ovanligare produkt från bikupan: Drönarlarver!

Jag kommer att hålla två föreläsningar ”Drönarlarver, honung mm i matlagningen” den 30 mars kl 14.30 och den 31 mars kl 17.00.

Hoppas att vi ses!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Drönarlarver, honung mm i matlagningen!

Rent material i bikuporna

Det är viktigt att ha rent material i bikuporna. Det innebär bland annat att gå igenom använda ramar och lämna in dessa på tvätt. I min förening – Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening – samordnar vi transporten av medlemmarnas ramar och kör dessa till Biredskapsfabriken i Töreboda. Där tvättas ramarna i kaustiksoda så att de blir riktigt rena och bivaxet som satt i ramarna smälts, rengörs och präglas till nya vaxmellanväggar.

Det är under perioden 1 oktober – 31 mars som det är tillåtet att transportera begagnade ramar med vax och övrigt vaxavfall för omsmältning utan tillstånd från bitillsynen.

En rekommendation är att byta ut 10 ramar per bikupa varje säsong.

Det blir en hel del ramar som ska tvättas efter en säsong.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Rent material i bikuporna

Honung i Spanien

Vackra uppdukade ”pyramider” av honung hos Casa 1880 i Madrid. Två sorters spansk honung fanns det: Apelsinblom och Rosmarin och butiken verkar ha ett eget honungsmärke med sitt namn på etiketten. Apelsinblomshonung har jag smakat, men inte honung från rosmarin. Rosmarin blommar med små vackra blommor lite senare under våren.

7,10 Euro för 440 gram blir ungefär 180 kr/kilo.

Inga bin syntes till – det var ganska kallt i Madrid – men en humla var i farten i botaniska trädgården!

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Honung i Spanien

Vad händer i bikupan – januari?

Vinterklotet sitter samlat.

Så här års händer det inte så mycket i en bikupa. Bina sitter i sitt vinterklot. Bidrottningen finns i mitten av klotet och övriga bin sitter runt omkring henne.  De bin som sitter ytterst alternerar med dem som sitter innerst och får komma in i värmen en stund innan de åker ut i kylan igen. Bidrottningen har konstant temperatur där hon vistas.

Eftersom det varken finns pollen eller nektar i naturen under vintern lever bisamhället av sitt lagrade vinterfoder som består av den honung de har kvar och det socker som biodlaren gav dem i höstas. Varje bisamhälle behöver ha ca 18 kg vinterfoder för att övervintra och kunna starta nästa säsong när vårsolen börjar värma. I februari-mars börjar bidrottningen lägga ägg igen och då går det åt mycket mat när nya bin ska födas upp!

Under vinterperioden finns det bara honor i bisamhället – bidrottningen och arbetsbina. De drönare (hanar) som fanns under sommaren motades ut i höstas under den s k ”drönarslakten”. Drottningen lägger nya drönarägg inför det kommande biåret och bisamhället får då tillgång till drönare igen!

De flesta biodlare behandlar sina bisamhällen med oxalsyra under vintern för att minska på varroa. Varroa är ett kvalster – en parasit som skadar bina. Varroa finns i hela världen förutom på några platser i norra Sverige och på olika öar i världen som t ex Åland, Island och Australien.

Jag har valt att behandla mina bin med ekologiska metoder. Det innebär bland annat att behandla med myrsyra efter slutskattningen på hösten och oxalsyra i december-januari.

Övrigt som biodlaren gör på vintern är att se till att bina blir så lite störda som möjligt. Det innebär att ta bort grenar eller annat som kan ramla ner eller skava mot bikuporna, montera musgaller framför flustren och se till att alla kuptak sitter fast med spännband så att de inte riskerar att blåsa bort om det blir vinterstormar. Några av mina biodlarvänner sätter nät runt kuporna för att undvika att talgoxar knackar på kupan och äter upp de bin som tittar ut. Jag unnar mina talgoxar ett och annat bi …

Andra arbetsuppgifter för biodlaren under vintern är att se över sin utrustning så att den är i ordning för kommande säsong, att se till att det finns ramar och kupor förberedda, att det finns plats för nya bigårdar, att lära sig mer om biodling genom att gå kurser och läsa böcker, att gå igenom anteckningarna från förra året och analysera vad som fungerat bra respektive mindre bra och att göra en plan för kommande säsong. Så här års börjar jag längta efter mina små vänner i bikuporna!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Vad händer i bikupan – januari?

Nyfiken på biodling?

Bin är spännande och viktiga små varelser som gör stor nytta i naturen och de producerar många värdefulla produkter som vi människor kan njuta av; Honung, pollen, propolis, bibröd, bivax, drottninggelé … utan bin och andra pollinatörer skulle vi inte ha samma tillgång till och variation av t ex frukter och bär.

Jag  brukar hålla nybörjarkurser i Studieförbundet Vuxenskolan varje år. Nu finns vårens kurser ute på hemsidan!

Ena kursen startar den 4 april och den andra den 11 april. Tisdagar varannan vecka och en träff i augusti då vi slungar honung tillsammans och pratar om honungshantering.

Mina kurser är dyrare än andra. Det beror på att jag bara har 6 deltagare per kurs och att kursmaterialet ”Mina första år som biodlare” (värde 269 kr) ingår i priset.

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Nyfiken på biodling?

Välkommen till Strängnäs den 10 december!

Årets tredje julmarknad för min del blir nu på lördag i Strängnäs, på Gyllenhjelmstorget! Marknaden är öppen kl 10-15.

Jag finns på plats med honung från Tunavik, Selaön. Stora burkar med 500 gram och små burkar med 250 gram. Både tidig honung som slungades i juli och senare honung som är slungad i slutet av augusti. Den sena honungen har analyserats på sitt polleninnehåll och den innehåller nektar från vitklöver, vresros, en kålsort, brassica, och fibbla. Jättegod! En del av småburkarna är presentförpackade och passar fint att ge bort som julklapp eller gå-bort-present till december månads alla glöggkalas …

Jag har också honung i kaka – den allra mest naturliga honungen som ligger kvar i sina vaxceller precis som bina har lagt den där. Kakhonungen innehåller mera aromer och smakämnen eftersom den är helt obehandlad. Det finns utskurna bitar ur vaxkakan och även hela ramar.

Salvor från HonungsKraft finns också! Bivax-SALVAN skog med doft av gran, tall, en &  rosmarin och Bivax-SALVAN Lavendel & Ringblomma. Min egen favorit läpp-SALVAN är också med!

Nytt för i år är att jag är återförsäljare åt Säljans Bigård AB i Sandviken som tillverkar härliga värmeljus av 100 % bivax.

Välkommen!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Välkommen till Strängnäs den 10 december!