Primörhonung

Premiär för primörhonungen från Tunavik på Selaön, Stallarholmen. Vackert gyllene med smak av vitsippa, maskros och vitklöver. Kommer att passa finfint till sommarens jordgubbar.

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Primörhonung

Ny bigård på gång …

Här är starten på min nya bigård i Sörmland! Jag har snickrat en bibänk enligt min kompis Pelles ritning. Den känns gedigen och bra! Bina blir av rasen Buckfast.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Ny bigård på gång …

Pollen

Äntligen lite eget pollen! Jag har i många år tänkt att jag skulle samla in pollen från mina bin. Jag har skaffat flera olika pollenfällor, som jag inte använt. Men i år så … har jag kommit igång med en pollenfälla på ett samhälle. Jag satte på fällan i söndags och idag finns lite pollen på botten av den.

Nu ska pollenet frysas i 48 timmar, sedan rensas och till slut torkas. Det blir spännande att smaka!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Pollen

Honung i Helsinki

Det är alltid spännande att besöka en livsmedelsbutik i ett annat land och kolla vad det står på honungshyllan! På Stockmanns fina matavdelning finns ett omfattande utbud. Många flytande honungar från ”världen” – ibland blandade med hasselnötter, ibland blandade med apelsinarom.

Det finns också lokal, finsk honung! Honung från en jordgubbsåker i Mäntsälä, honung som bara har beteckningen finsk honung, Jakobsens blomhonung – är nog snarare dansk än finsk.

Priserna varierar. Jordgubbshonungen kostar 9,2 euro för 350 gram (276 kr/kg), den finska 4,95 euro för 250 gram (208 kr/kg). 5,45 euro/650 gram (88 kr/kg) får man betala för Jakobsens. Tyder på att den honungen inte är speciellt exklusiv.

Jag köpte förståss med mig en burk av honungen från jordgubbsåkern …

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Honung i Helsinki

Svenska Bin

Svenska Bin är en gemensam plattform för att marknadsföra svensk honung och informera konsumenterna om binas viktiga pollineringsarbete. Bakom Svenska Bin samlas en rad stora och små företag inom svensk biodling.

Målet med all kommunikation är att skapa en starkare lojalitet för svensk honung, och större kunskap om de ekosystemtjänster honungsbina levererar.

På årsmötet i slutet av april valdes Maj Östberg Rundquist in som representant från Biodlarna, Stockholms läns biodlardistrikt.

Läs mer här.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Svenska Bin

Hälsning från bikupan 2

Här kommer det andra avsnittet om bin i Gilla Stallarholmen!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Hälsning från bikupan 2

Vallentuna-Väsby Biodlareförening

Härom veckan fick jag förmånen att besöka Vallentuna-Väsby Biodlareförening där jag berättade mer om drönarlarver som framtidens protein. Det var många som gillade drönarkakan …

Aktuellt från biträffar – Vallentuna-Väsby Biodlareförening (vvbf.se)

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Vallentuna-Väsby Biodlareförening

Hälsning från bikupan 1

I en liten artikelserie kommer jag att skriva ”En hälsning från bikupan” i Gilla Stallarholmen. Första bidraget kom i aprilnumret!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Hälsning från bikupan 1

Äntligen vår!

Härligt med sol även här hemma! Eftersom jag varit bortrest en vecka – tittade jag till mina bin direkt när jag kom tillbaka. Det fanns bin som flög ut och in ur alla kupor – skönt, alla samhällen har överlevt vintern! Nu gäller det att de har tillräckligt mycket mat kvar för att klara att föda upp alla larver. April sägs vara den tuffaste månaden för bina – drottningen är igång med äggläggning och det går åt mycket mat, medan naturen inte har kommit igång riktigt än. Några tidiga pollenkällor finns det – det är hassel och sälg. Hassel ger gul-grönt pollen och pollen från sälg är gult. Förmodligen har den här lilla tjejen samlat in sälg-pollen!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Äntligen vår!

Hälsning från Portugal

Semester förra veckan i Portugal! Dit hade våren kommit med grönska och blommande mimosa och jasmin.

På terrassen fanns en blommande buske med ”daisies” som lockade många pollinatörer. Bland annat Apis Mellifera Iberiensis, som hör hemma på iberiska halvön och Balearerna (Mallorca med flera öar). Iberiensis-biet är släkt med vårt nordiska bi.

En annan spännande bekantskap var ett riktigt stort bi som också gillade samma blommor som iberiensis-bina. När det närmade sig brummade det nästan som en helikopter. Black Carpenter Bee hör till gruppen snickarbin som är ett släkte bin som ingår i familjen långtungebin. Familjen är mestadels solitära bin som inte bildar samhällen utan honan har hela ansvaret för avkomman.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Hälsning från Portugal