Houngssemla!

I dag är det fettisdagen! Det var den dagen då man förr i tiden laddade upp med något riktigt fett och kaloririkt inför den 40 dagar långa fastan innan Påsk!

Fortfararande äter vi semlor, men det är nog många som inte vet varför vi åt semlor förr i tiden? Numera smaskar vi i oss semlor lite när-som-helst under våren. Enligt statistiken äter vi runt 50 miljoner semlor under säsongen, några börjar redan på nyårsdagen med årets första semla.

Den som bakar själv kan gör en riktig honungssemla genom att byta ut sockret i degen mot honung och även söta grädden med honung.

Eftersom honung är sötare än socker kan 1 deciliter socker ersättas med 0,5 – 0,75 dl honung. Gör en egen honungsmandelmassa att lägga under locket (= det godaste på hela semlan!).

Väg upp 100 gram mandelmjöl och knåda – för hand – i honung tills konsistensen blir som du önskar. Det behövs 50-75 gram beroende på hur hård honungen är.

Lycka till!

P.S. Mina semlor blev väldigt goda, men inte så snygga att de får vara med på bild … därför kommer bilden från Pixaby.

Dela vidare
Publicerat i Biodling, Recept | Kommentarer inaktiverade för Houngssemla!

Årsmöte i Distriktet!

Nu har Biodlarna, Stockholms läns biodlardistrikt hållit årsmöte. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar enligt stadgarna fick vi bland annat veta mer om de regionala rådgivare inom biodling och bihälsa som finns att boka av biodlare i hela landet.

Karina Tomtlund är den rådgivare som vi har tillgång till i Stockholms län!

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året och en ny styrelse valdes. Jag fick förnyat förtroende för kommande två år, som vice ordförande och kvalitetssamordare! Det ska bli roligt att jobba vidare i Distriktsstyrelsen med alla de frågor som är viktiga för våra medlemmar!

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte i Distriktet!

Morgonmöte!

Det var ett väldigt trevligt och tidigt morgonmöte med Österåker Första Frukost Rotaryklubb i morse! Det var många och intresserade åhörare!

Efter en gemensam frukost fick jag prata om Fin- eller ”fulhonung”? Hur ska man välja och varför? Min rekommendation, förutom att köpa svensk honung är att köpa honung av en liten och lokal biodlare.

Förutom att jag fick träffa trevliga och intresserade människor får jag bidra till Rotarys Läkarbank. Jag fick ett Rotogram som sänder ut frivilliga och oavlönade läkare och tandläkare som räddar liv och ger hälsovård åt sjuka och fattiga människor i låginkomstländer.

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Morgonmöte!

Fantastiska bin!

Den som har studerat ett bi i detalj vet att vingarna har ett fint ådernät som fungerar som förstärkning av den väldigt tunna och sköra vingen. Ådernätet är unikt för varje biras och med hjälp av att mäta en vinkel i ådernätet går det att avgöra till vilken ras biet hör.

Vi var i Spanien för ett tag sedan och jag kände mig verkligen välkommen av de lokala bina som surrade för fullt i de rosmarinbuskar som fanns utanför huset. Undrar vilken sorts bin det finns här … tänkte jag. Jag fångade in tre stycken som jag la i en liten burk i frysen och tog dem med mig hem.

Bi i rosmarinbuske utanför Casa Almendras, Benamargosa.

Min biodlarkompis Per T fick bina och han har kommit fram till att bina tillhör rasen Apis Mellifera Iberiensis. Ett bi som bland annat finns på iberiska halvön och på ögruppen Balearerna (där bland annat Mallorca ingår) och som är nära släkt med vårt nordiska bi.

Ur ”Bin och biodling”, Åke Hansson

Genom att mäta längden på två vingribbor (a och b) och dividera mätvärdena så får man fram en kvot som är rasspecifik. Sättet att mäta heter vingindexmätning, cubitalindex. Biets vingar är en tydlig spegel av biets gener – ett viktigt redskap i bland annat avelsarbetet.

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Fantastiska bin!

Nybörjarkurser i biodling

Nu finns information om mina nybörjarkurser ute på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats! Även i år kommer jag att hålla två nybörjarkurser i Honungsboden i Åkersberga!

Det är en grundkurs i biodling för dig som funderar på att skaffa egna bin. Vi går igenom biodlingens förutsättningar, livet i ett bisamhälle, utrustning för bin och biodlare, vad kostar det att starta en liten biodling, bihälsa, att slunga och hantera honung. Besök i bigård. Du får låna den skyddsutrustning du behöver. En liten grupp: 6 deltagare, gör att alla får personlig uppmärksamhet och lär känna varandra.

Under pausen på kurskvällarna blir det provsmakning av olika sorters honung och andra produkter från bikupan.

Kursmaterial – ”Mina första år som biodlare” från SBR – Sveriges Biodlares Riksförbund ingår i kursavgiften.

För anmälan:
Kursen som startar den 9 april.
Kursen som startar den 16 april.

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Nybörjarkurser i biodling

Honungspraliner – första försöket!

Dom blev ju både snygga och goda! Det var ganska mycket pyssel med tempereringen av chokladen och fyllningen av skalen och att få pralinerna att släppa från formen, men honungspralinerna som premiäråts på julafton av en ganska kräsen skara fick godkänt!

Sedan går det säkert att variera smaksättningen med oändligt många smaker. Någon föreslog att blanda honungen med cognac, att blanda med någon frisk citrussmak, kaffe eller mynta. Vi får se var nästa ”kok” hamnar …

God fortsättning!

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Honungspraliner – första försöket!

Mums med praliner!

Jag har en idé om att göra praliner fyllda med honung. Idag har jag tagit reda på att det nog inte är helt omöjligt … det kräver bara lite extra utrustning, råvaror i form av chokladpellets, mycket träning och tid att öva. Det är rätt mycket pyssel med att temperera chokladen i flera steg för att den ska få ett glansigt skal och släppa från formen. Tänk en fin, mörk chokladpralin där honungsfyllningen blandas med chokladen när man tar första tuggan!

På kursen idag fick vi göra praliner av vit choklad med en fyllning av apelsinkola och kanelganache och praliner av mörk choklad fyllda med mintganache. Mums! Dom vita pralinerna påminner starkt om vaktelägg …

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Mums med praliner!

Att gå över ån efter vatten

Att gå över ån efter vatten är ett svenskt ordspråk som innebär att man inte ska leta efter något långt bort när det finns på nära håll. Det känns lite så när jag som biodlare har beställt en hel låda med honung från Spanien!

Eftersom vi inte fick möjlighet att besöka Finca Solmark utanför Malaga i Andalusien när vi var i Spanien härom veckan beställde jag honung därifrån när jag kom hem. Igår kom paketet som innehöll rosmarin-, timjan-, eukalyptus-, avocado- och apelsinhonung. Wow! Det ska verkligen bli väldigt spännande att smaka på alla spanska sorthonungar som ett led i att bli bättre på honungssensorik!

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Att gå över ån efter vatten

Nästan 30 graders skillnad!

Det är spännande att se hur biodling går till i andra länder! Det är nästan lite svårt att föreställa sig att jag igår kunde njuta av bin som pollinerade blommande rosmarin uppe i bergen ovanför Benamargosa ungefär en timmes bilresa från Malaga. På hemmaplan idag mina kupor i ca minus 6 grader. Det är absolut ingen aktivitet utanför kuporna och jag är nöjd med att locken sitter på och att en blek vintersol visar sig.

Jag har inte sett till några bikupor i landskapet – terasser på sluttningarna med mängder av citrus, mandel, avocado, oliver och vindruvor. Alla grödor utom oliverna behöver pollineras. Oliverna blommar med små, väldoftande blommor som inte innehåller någon nektar och därför inte lockar några insekter. Olivodlaren får lita på att vinden pollinerar.

I den lokala lilla livsmedelsbutiken fanns två sorters honung. Butikens eget varumärke där 1 kg kostar motsvarande 59 kr och en lokal biodlares honung som är mer än dubbelt så dyr. 500 gram för 63 kr. Det framgår inte varifrån butikens egna honung kommer – kanske är det importerad blandhonung?

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Nästan 30 graders skillnad!

Spännande med honungssensorik!

Äntligen en kurs i honungssensorik som Biodlarna, Stockholmsdistriktet, bjudit in till. Som vi har väntat och längtat efter denna dag! Honungssensorik beskriver en honungs karaktär i fråga om utseende, doft, smak och textur.

En honungsprovning involverar alla våra sinnen: Synen – hörseln – lukten – smaken – känseln, och en nerv, trillingnerven. Trillingnerven är den största hjärnnerven som tar emot signaler om känsel från ansiktet. I den retronasala passagen som finns längst bak i munhålan uppfattar vi aromer. Att verkligen smaka på honung kräver koncentration och gärna att man blundar för att inte påverkas av synintryck.

Alla doftminnen lagras på en speciell plats i hjärnan. Platsen är elastisk och kan expandera fram till 60 års ålder!! (Men sen då??).

Vi har nu bedömt fyra olika honungar utifrån utseende, doft & arom, smak, textur/känsla i munnen, smakstyrka, helhetsomdöme. När alla variabler var genomgångna ”avslöjades” vilka nektarkällor som bina hämtar sin nektar ifrån. Vi har smakat på Högsommarhonung med inslag av lind, raps, klöver, Ortens honung från Luleå, min egen maskroshonung – helt rå, slungad den 17 juni 2022, som deltog i en primörhonungsprovning förra sommaren och en Portugisisk jordgubbsträdshonung (strawberry tree). Det var lite chockartat när det avslöjades att min egen honung från Tunavik deltog i kursen. Den honungen hade jag skrivit flera inte så ”snälla” omdömen om!

Det var en spännande och lärorik kurs som leddes med stor kunskap av Viktoria Bassani från Bidrottningen. Kursen gav verkligen mersmak …

 

 

Dela vidare
Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Spännande med honungssensorik!