Nästan 30 graders skillnad!

Det är spännande att se hur biodling går till i andra länder! Det är nästan lite svårt att föreställa sig att jag igår kunde njuta av bin som pollinerade blommande rosmarin uppe i bergen ovanför Benamargosa ungefär en timmes bilresa från Malaga. På hemmaplan idag mina kupor i ca minus 6 grader. Det är absolut ingen aktivitet utanför kuporna och jag är nöjd med att locken sitter på och att en blek vintersol visar sig.

Jag har inte sett till några bikupor i landskapet – terasser på sluttningarna med mängder av citrus, mandel, avocado, oliver och vindruvor. Alla grödor utom oliverna behöver pollineras. Oliverna blommar med små, väldoftande blommor som inte innehåller någon nektar och därför inte lockar några insekter. Olivodlaren får lita på att vinden pollinerar.

I den lokala lilla livsmedelsbutiken fanns två sorters honung. Butikens eget varumärke där 1 kg kostar motsvarande 59 kr och en lokal biodlares honung som är mer än dubbelt så dyr. 500 gram för 63 kr. Det framgår inte varifrån butikens egna honung kommer – kanske är det importerad blandhonung?

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.