Nu är det påfyllt med honung på den lokala honungshyllan hos ICA Trevehallen i Åkersberga. Även Vaxholms Choklad i Vaxholm fick påfyllning förra veckan!
Nu är det påfyllt med honung på den lokala honungshyllan hos ICA Trevehallen i Åkersberga. Även Vaxholms Choklad i Vaxholm fick påfyllning förra veckan!
I samband med årsmötet i Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening tackade jag för mig och lämnade högtidligen över ordförandeklubban till föreningens nya ordförande Birgitta Leymann.
Efter 10 år i styrelsen, varav 3 år som sekreterare och 7 år som ordförande är det dags att lämna över till nya krafter! Jag kommer självklart att vara kvar som medlem i föreningen och stötta Birgitta med det hon kan behöva hjälp med! Lycka till!
Alla som tycker det är angeläget att ta reda på om det är HONUNG i burkarna på butikernas hyllor – nu har ni chansen att påverka! Biodlingsföretagarna kommer att genomföra honungsanalyser för att avslöja fuskhonung.
Honungsboden AB stöttar självklart projektet Honungsanalys!
Det känns tryggt att det finns en möjlighet för alla medlemmarna i Biodlarna att få sin honung bedömd enligt ett fastställt honungsbedömningsreglemente som uppgraderas och uppdateras varje år.
Sju olika parametrar gås igenom – honungens förpackning, färg, renhet, doft, smak, textur, konsistens och vattenhalt. Vidare måste biodlaren ha genomfört Bihusesyn, som är ett verktyg för egenkontroll som omfattar all den aktuella lagstiftning som berör biodlingen.
Nu har vi genomfört steg 2 i honungssensorik i Biodlarna, Stockholms Läns Biodlardistrikt med Viktoria Bassani som ledare! Tänk att honung kan ha så många egenskaper och smaka så olika!
Vi har testat styrka, syrlighet, bitterhet, eftersmak, karaktär och hur olika honungar smakar med en 18 månaders Wästerbottenost. Vi har också smakat på defekt honung, som till exempel jäst honung – som smakar mycket bättre än vad jag kunde föreställa mig! Jäst, eller fermenterad som är ett lite ”finare” och populärare begrepp.
Som sagt – ganska trötta är vi och väldigt ”söta” känner vi oss efter fler än 21 honungsprover som vi testat och sedan diskuterat! Mycket vatten har vi druckit och mycket gurka har vi ätit för att nollställa smaklökarna.
Så trevligt att få vara med på Strängnäsortens Biodlares höstmöte i Mariefred och få prata om drönarlarver som framtidens protein i matlagningen!
Det är alltid spännande att träffa andra biodlare och se hur andra biodlarföreningar arbetar.
Under höst och vinter finns det förhoppningsvis tid att förbereda all utrustning inför kommande biodlarsäsong och även möjlighet att lära sig något nytt! Kanske är det fler som behöver inspiration att ta hand om sina drönarlarver? ”Framtidens protein” innehåller fakta om drönarlarver som matvara, hur de kan skördas och flera recept. Häftet finns att beställa från Honungsboden AB. Kostar 50 kr + porto = 86 kr.
Vill du beställa? Swisha 86 kr till 123 688 2575 (Honungsboden AB). Skriv namn och adress i meddelanderutan så kommer ”Framtidens protein” inom några dagar …
Återträff med senaste nybörjarkursen då vi hjälptes åt att behandla en av deltagarnas bin med myrsyra mot varroa. Vi hade en mysig kväll tillsammans med trevlig middag och massor av bi-snack! Flera av deltagarna har skaffat bin och några håller på att förbereda sig till våren …
Kvällens värdinna hade fixat så att vi alla fick ett litet bi som ett minne av kursen!
… maskros i början av oktober! I ensamt majestät står den på gräsmattan, blomman som så många ogillar och försöker utrota. Det är tur att många gillar den också till nytta för alla bin och andra pollinatörer. Maskrosen innehåller både värdefullt pollen och nektar som blir till välsmakande honung!
Även vi människor mår bra av att äta maskrosens blad som är svagt urindrivande, roten användes förr som kaffesurrogat, blomman kan jäsas till vin, blomknopparna kan kokas och ätas som gröna ärtor!
Om ungefär 6 månader lyser den upp vår natur igen.
Det är inte ofta som jag bakar … men idag så blev det Ölandsfrallor bakade på Ölandsvete från Isgärde kvarn!
Grundrecept (jag gjorde hälften – blev 6 frallor)
5 dl vatten
10 g jäst
2 tsk salt
7 dl (420 g) vetemjöl special
2 dl (120 g) fullkornsmjöl av Ölandsvete från Isgärde kvarn
2 tsk honung (mitt eget tillägg)
På kvällen: Blanda vatten med jäst (och honung) och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt och mjöl och rör tills allt är blandat. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
På morgonen: Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen så den blir het. Forma frallor med blöta händer eller två skedar och lägg bröden på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter. Flytta över bröden på bakplåtspapperet till den heta plåten. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Det blev en krispig skorpa, mjukt och välsmakande innanmäte och bröden njöts med smör och ost!
Nu är fördelningen av årets andelar av honung klar och packade i lådor till andelsägarna! Lite pyssel är det att ha koll på vilka som redan hämtat en del av sin andel i form av primörhonung och vilken mix av burkstorlekar som de vill ha. Hoppas att alla blir nöjda och njuter av sin skörd! I år har jag haft 22 andelar i Rydbo Saltsjöbad och 7 i Tunavik.
Det skiljer ett knappt kilo på andelarna mellan Rydbo Saltsjöbad och Tunavik. I Rydbo Saltsjöbad är det välansade villaträdgårdar där varje maskros plockas bort (förutom på min tomt …) medan bina i Tunavik har tillgång till stora fält med vitklöver, maskros och utvalda biväxter som den förstående bonden förser dem med.
Det är en rolig form av biodling, att erbjuda andelsbiodling. Med andelskunderna har jag en personlig relation eftersom de kommer på öppna hus och med skräckblandad förtjusning drar på sig en biodlaroverall och tittar in i en bikupa! De hör också ofta av sig efter nyhetsbrev som de får en gång i månaden under maj-september.
Andra kunder är väldigt anonyma – de köper en burk i någon av gårdsbutikerna och Swishar. Då ser jag bara ett telefonnummer på kontoutdraget. Helt anonyma är kunderna som köper honung hos någon av mina återförsäljare.