Varroa-test

Varroa är ett kvalster som drabbar bina.

Kvalstret, som lever av binas blodvätska (hemolymfa), angriper både vuxna bin och biyngel. Varroa kan bara föröka sig på biyngel.

Typiska symptom på varroaangrepp är bin med deformerade och outvecklade vingar samt förkrympta bakkroppar. När skador är synliga kan samhället dö snabbt. Bisamhället är kraftigt angripet innan några symptom syns.

Ett sätt att påvisa varroa är att göra en nedfallsundersökning och räkna antalet kvalster som faller ner på en bricka under en viss period. Det är inte helt lätt eftersom det faller ner annat också …

Vi testade en typ av skakburk i bigården på Eggeby. 2 dl bin samlades in från en kupa och hälldes över i en plastburk. Fyra ”tryck” med koldioxidampull bedövar både bin och varroa och en försiktig skakning av burken efter en stund gör att varroakvalstren faller av från bina och ramlar ner på burkens botten under ett galler i burken.  Sen är det bara att räkna! Koldioxiden bedövar bara bina och de kvicknar till rätt snart och kan släppas tillbaka i kupan. Ett av samhällena hade högt varroatryck.

Skonsamma behandlingsmetoder mot varroa är drönarutskärning sommartid, behandling med myrsyra på hösten och med oxalsyra i november/december.

 

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.