”Kupvarm” honung

Kurskväll med en av grupperna igår! Som hemläxa från förra kurstillfället fick de avrapportera hur mycket de kommit fram till att det kostar att starta en mindre biodling. Vad är nödvändigt att skaffa och vad kan man avvakta med? Prislappen som deltagarna kommit fram till varierar mellan ca 16 000 kr till ca 20 000 kr för två kupor.

Jag vill också att mina kursdeltagare ska få en inblick i hur olika sorters honung ser ut och hur den smakar. Därför brukar jag alltid inleda kurstillfällena med en liten provsmakning. Igår bjöd jag på alldeles nyskördad honung – kupvarm – i sin vaxkaka. I vissa vaxceller var honungen bärnstensfärgad (maskroshonung?) och i andra var den ljusgul. Det är en häftig smakupplevelse med alldeles färsk honung!

Deltagarna fick också smaka på min biodlarkompis Åkes honung – Parkhonung – från Nationalstadsparken. Den honungen är skördad sent på säsongen förra sommaren och innehåller förmodligen bladhonung. Den är mörk, lite kolasmakande och aromrik.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.