Kakhonung eller honung i vaxkaka

En del av mina honungskunder vill ha honungen i sin allra mest naturliga form – när den ligger kvar i cellerna i vaxkakan. Då finns alla aromer kvar, som kanske försvinner när honungen täcks av, slungas, ympas och till sist burkas.

Många tycker att kakhonung är en riktig delikatess där hela vaxkakan tuggas och vaxresterna spottas ut. En del lägger bitar av kakhonung i te och andra mosar honungen med vaxet och har som pålägg på sin frukostmacka. Det har jag testat och honungsvaxblandningen ”smälter” ihop med brödet och vaxet försvinner när man tuggar brödet.

En av mina kakhonungskunder har beställt kakhonung varje vecka under tre veckor nu så det har blivit en trevlig tradition att leverera till henne när jag åker hem från Eggeby, där min förening – Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening – träffas varje onsdag för att ta hand om bina och trivas tillsammans. Vi träffas varje onsdag från maj till och med september till binas och medlemmarnas glädje!

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.