I samband med Biodlarnas Riksförbundsmöte i Nyköping under helgen dukades en honungsbar upp med bara honungar från Sörmland! Självklart fick även Honungsbodens honung från Tunavik på Selaön vara med! (På främsta raden, tredje burken från vänster).
Det var spännande att se och smaka på alla olika sorter av honung! Vi fick också en liten genomgång av hur man kan göra en honungsprovning av Linda Klintefjord som är utbildad honungssommelier. Några tips för den som vill göra en egen honungsprovning är att servera honungen i vinglas, röra runt den för att ”öppna” den och sedan andas in aromen, vidare att använda porslins- eller glasskedar (var kan man få tag på sådana?), att ha äppelklyftor eller bitar av gurka för att nollställa munnen efter provning, att vara pigg och fräsch och gärna lite hungrig så prova gärna honung på förmiddagen.
Använd ett smakhjul för att identifiera de olika smakerna. Det finns bland annat på Honungskollen.
Lycka till!