Det här är min hemmabigård, där kuporna är placerade en bit in på tomten i närheten av mina odlingar.
Från vänster är det 2:an och 1:an som står på en gammal vagn. Sedan är det 10:an, 9:an och 8:an som står på bi-bänkar som jag har snickrat själv (!) av överblivet material från en terrass som vi bytt ut. Bi-bänkarna blev lite sneda och ojämna, men jag förutsätter att bina inte bryr sig om det. Det jag tycker är viktigt är att det finns plats runt kuporna att lägga utrustning på och när jag går igenom ett samhälle behövs utrymme att placera de lådor som jag gått igenom.
1:an är det som finns kvar av mitt allra första samhälle som jag köpte 2013. Samhället har fungerat bra under åren, förutom 2016 då en mus tagit sig in i kupan och knaprat på vinterfodret. Drottningen hade dött eller försvunnit på annat sätt och det visade sig att ett av arbetsbina tagit över rollen. Det som händer då är att honan som lägger ägg bara lägger obefruktade ägg som det sedan kläcks drönare ur. Ett samhälle med bara drönare kan inte överleva! Jag fick en mogen drottningcell av min biodlarkompis Lasse. Cellen kläcktes och ut kom en slank, ganska mörk skönhet. Hon är parad här på hemmaplan och lägger massor av ägg varje dag. 1:an är ett väldigt stort och starkt samhälle.
2:an köpte jag också 2013 eftersom det inte är bra att bara ha ett samhälle. Om det händer något i ett samhälle kan man hjälpa det med ett annat samhälle. 2:an fungerar också bra, men förra året fick jag ta bort väldigt många drottningceller.
10:an är en avläggare som har sitt ursprung i 2:an. I början av juni i år tog jag en ram med drottningceller, en ram med honung och pollen och satte i en egen låda. I början av juli såg jag ägg och späda larver, vilket betyder att det finns en ung-drottning som är parad.
9:an är också en avläggare som har sitt ursprung i 1:an. I mitten av juni deltog jag i en avläggarträff hos Per-Ivar i Åkersberga och jag passade på att köpa en avläggarlåda med plats för 5 ramar av honom. Inspirerad av kursen gjorde jag direkt en avläggare med tillgängliga drottningceller, foderram, pollenram och tillgång till vatten i avläggarlådan. Jag ställde sedan avläggarlådan i bigården vid kyrkan. Jag har lärt mig att det är smart att ställa en avläggare en bit bort från ordinarie bigård för då stannar bina kvar i sin låda. Annars flyger dragbina hem till ordinarie kupa och lämnar ungdomarna kvar. Även här fanns det ägg och larver i mitten av juli och jag flyttade hem det nya samhället.
8:an är en avläggare från 2016. Utvecklingen 2016 var svag, men jag försökte ändå att få samhället att övervintra. Det gjorde det. De fick utsot (bajsade i kupan) i våras så jag fick byta låda och ramar och utvecklingen var fortsatt svag. Jag satte in en ram med ägg och larver från 1:an och det fick drottningen att sätta fart. I slutet av juli var 8:an igång med mycket ägg, larver, puppor och vuxna bin. 8:an kommer säkert att kunna växa och bli ett stort och kraftfullt samhälle under 2018!