Honungsbedömning

Nu har årets honungsskörd bedömts utifrån de kriterier som SBR, Sveriges Biodlares Riksförbund kräver för att få använda Biodlarnas egna etikett.

I min förening mötte 25 medlemmar upp och 17 burkar med honung gicks igenom. Det är föreningens honungsbedömningskommitté som ansvarar för bedömningen, men alla medlemmar deltar med liv och lust i honungsprovningen. De kriterier som bedöms är om förpackningen är godkänd, vidare honungens färg, doft, renhet, konsistens, smak, hårdhet och vattenhalt. Utförd Bihusesyn är ett krav och biodlaren måste ha kontroll över hela processen från kupa till burk.

Det känns väldigt sött efter ett tag … men i år hade vi äppelklyftor som neutraliserade våra smaklökar! Det fungerade bra – ungefär som vitt bröd i samband med vinprovning.

Min honung blev godkänd enligt alla kriterier och med en vattenhalt på 18 %. Vattenhalten får vara högst 20 %, med undantag av ljunghonung som får innehålla en vattenhalt på 23 %.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.