Jag bjuder alltid mina kursdeltagare på en liten fika i pausen. En macka med kaffe eller te och något som innehåller honung. Nu vid senaste kurstillfället fick alla smaka min ingefärashot som också kan fungera som snaps helt utan alkohol, den är starkare än brännvin och mycket godare … Recept – se nedan.
Jag vill också att mina kursdeltagare ska lära sig att honung inte bara är honung. Därför får de smaka på olika sorters honung från olika blommor och från olika länder. Nu senast fick de smaka på en italiensk kastanjehonung – mäktig, stark och med brända toner. Nästan svart i färgen. Inget man ringlar över färska jordgubbar men passar säkert bra tillsammans med en stark ost!
Ingefärasnaps med honung
300 gram färsk ingefära
2 ekologiska citroner
1 liter vatten
0,5 dl svensk honung
Ansa ingefäran, skär i mindre bitar. Häll kokande vatten över och låt stå en stund (för att döda eventuella bakterier som kan finnas på skalet).
Skär ingefäran i ännu mindre bitar.
Skär bort skalet på citronerna och skär i mindre bitar.
Lägg ingefära och citron tillsammans med 0,5 liter vatten i en mixer. Jag använder en väldigt kraftfull (ca 2 hästkrafter) Vitamix. Kör tills det blir en jämn vätska.
Häll vätskan igenom en sil för att sila bort ingefära- och citronrester.
Häll tillbaka den avrunna vätskan i mixern tillsammans med 0,5 dl honung och resten av vattnet, 0,5 liter.
Kör tills honungen löst sig i vätskan.
Häll upp på butelj.
Ställ i kylen.
Den kan även njutas som en liten ”tuting” varje morgon.