Nybörjarkurs i biodling, avsnitt 2

Dags för avsnitt 2 i kursen ”Mina första år som biodlare”. Den 8 april stod det ”Livet i ett bisamhälle” på schemat. Vi gick igenom hur bisamhället är uppbyggt och hur det fungerar. Så nu har kursdeltagarna koll på hur biet är uppbyggt (in i minsta detalj), hur lång tid det tar för de olika individerna att utvecklas och hur de kommunicerar med varandra.

jag hade tagit fram en drönarram ur frysen som åskådningsmaterial för att visa hur larver – av olika storlek – ser ut och hur de ligger i vaxkakan. Jag erbjöd kursdeltagarna ett smakprov till fikat, men ingen tackade ja.

En av kursdeltagarna har höns, så hon fick med sig drönarkakan. Det ser ut som att hönorna uppskattade mellanmålet.

Höns äter drönare

Inspirerad av allt biodlingssnack gick jag till min hemmabigård och kollade hur mina bin har det. Det var full rulle utanför alla kuporna. Massor av bin som flög ut och in. Jag kunde inte se att någon hämtade pollen – dom hade väl hittat något annat spännande ute i naturen.

Bisamhälle 10, en avläggare från i somras, kändes oroväckande lätt när jag lyfte lite försiktigt på kupan. Jag hämtade Apifonda – en foderdeg – som jag stödmatar dem med så att de inte svälter innan naturen kommer igång på allvar.

 

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.