Houngssemla!

I dag är det fettisdagen! Det var den dagen då man förr i tiden laddade upp med något riktigt fett och kaloririkt inför den 40 dagar långa fastan innan Påsk!

Fortfararande äter vi semlor, men det är nog många som inte vet varför vi åt semlor förr i tiden? Numera smaskar vi i oss semlor lite när-som-helst under våren. Enligt statistiken äter vi runt 50 miljoner semlor under säsongen, några börjar redan på nyårsdagen med årets första semla.

Den som bakar själv kan gör en riktig honungssemla genom att byta ut sockret i degen mot honung och även söta grädden med honung.

Eftersom honung är sötare än socker kan 1 deciliter socker ersättas med 0,5 – 0,75 dl honung. Gör en egen honungsmandelmassa att lägga under locket (= det godaste på hela semlan!).

Väg upp 100 gram mandelmjöl och knåda – för hand – i honung tills konsistensen blir som du önskar. Det behövs 50-75 gram beroende på hur hård honungen är.

Lycka till!

P.S. Mina semlor blev väldigt goda, men inte så snygga att de får vara med på bild … därför kommer bilden från Pixaby.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling, Recept. Bokmärk permalänken.