Biodlarens vintersysselsättning

Så här års  sitter alla bin i sitt vinterklot. Det gör dom från oktober-november till och med mars-april. Någon vacker dag i februari-mars sticker de ut och tömmer tarmen, som de inte gör i kupan om de inte är sjuka. Det kallas rensningsflygning och då kan man se massor av gulbruna fläckar på snön. Det är ett säkert vårtecken!

Det biodlaren kan göra under vintern är att förbereda den bisäsong som kommer genom att förbereda utrustning, planera för den kommande säsongen, komplettera med nya inköp. En viktig uppgift är att det finns ramar förberedda för när säsongen väl sätter igång kan det bli brådis!

Jag lämnar mina ramar som varit med i kupan ett tag för rengöring till Töreboda. Ramar med mörkt vax anses vara en smittkälla och de ska bytas ut regelbundet. En av våra medlemmar i föreningen åtar sig att köra ett släp med gamla ramar tur och retur Töreboda. Jag fick hämta mina tvättade ramar i veckan. Förutom tvättade ramar fick jag tillbaka flera kilo med präglade vaxmellanväggar. Det känns lyxigt att ha tillgång till ”särbehandlat vax” som det står på paketen. Det innebär att de ramar som kommer från föreningens medlemmar hanterats tillsammans och det minskar risken för att vaxmellanväggarna ska innehålla oönskade ämnen. Alla som lämnar in ramar för rengöring får intyga att inga otillåtna ämnen eller kemikalier har använts.

Ramar som rengjorts – kokats och tvättats med kaustiksoda och såpa – blir lite slappa i spikningen och kaktråden behöver spännas för att kunna användas i kupan igen.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.