Jun – kombucha

Jun och kombucha är släkt med varandra. Framställningen av båda dryckerna påminner om varandre,  skillnaden är att jun bryggs av grönt eller vitt te och honung. Kombucha bryggs av svart te och socker.

Om man jämför smaken mellan jun och kombucha så kan jun liknas vid ett torrt vitt vin, medan kombuchan är syrligare. Säkert lite beroende på hur länge brygden har fått stå. Efter några dagar är drycken färdig att dricka, men det går även att göra en andra fermentering med frukter eller bär som smaksättning och då startar koldioxidproduktionen och drycken blir pärlande eller bubblande, som champagne(!).

Just nu finns några lagom startsatser för ca 2 liter jun. Starten som består av startvätska och en scoby som packas om från glasburk till svetsad plastpåse innan packning i Postnords blå påse. Instruktion/recept följer med. Efter första fermenteringen växer scobyn och det bildas hela tiden nya.

Kostar 50 kr + porto 46 kr = 96 kr. Swisha till Honungsboden AB 123 688 2575 Ange ditt namn + adress i meddelanderutan.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.