Augusti

Snart är biåret 2018 slut. Det känns alltid väldigt tidigt när det börjar bli slutet av augusti – för fortfarande är det mycket sommar, eller i alla fall sensommar kvar för oss människor. Sedan får vi hoppas på en lång och härlig höst.

För bina är det inte så. Nu har nästan alla blommor blommat över och vi får vänta till våren för påfyllning. Jag håller på att slutskatta honungen och ge bina vinterfoder. I år har jag valt att ge dem sockerlösning i stället för Bifor. Jag märkte förra året att de drog ner sockret snabbare jämfört med Bifor. Övriga höstarbeten i bigården är att behandla samhällena med myrsyra och oxalsyra för att hålla varroan nere.

Tarmbakterierna hos människan är ett ”hett” ämne just nu och även binas tarmhälsa har undersökts utifrån hur olika typer av vinterfoder påverkar deras tarmbakterier. I senaste numret av Bitidningen (nr 7-8/2018) finns en sammanfattning av artikeln ”The impact of winter feed type on intestinal microbiota and parasites in honeybees” av dr Paul d´Alvise och medarbetare. De vinterfoder som undersökts är glukossirap, en inverterad sockerlösning (motsvarande Bifor) och lokalt producerad honung. Resultatet visade att honung inte var bättre än en sockerlösning som vinterfoder när binas tarmflora jämfördes.

Under augusti har det också varit avslutning för de två kurser för nybörjare som jag hållit i vår och sommar. Sista avsnittet handlar om honung och hur man hanterar honungen på ett säkert sätt. Honung är ju ett livsmedel som andra ska kunna äta utan risk. För att kunna slunga honung ligger det senare än övriga kursavsnitt. Glädjen var stor när ”guldet” rann ur slungan ner i en hink.

Trots en väldigt torr sommar har det blivit en hel del honung. Sensommarhonungen är mörk och mustig. Förmodligen finns det inslag av ljung och andra mörka nektarkällor i den.

Liksom förra sommaren har jag skördat en del kakhonung som mina vänner från Kurdistan gillar.

 

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.