Vad händer i bikupan – januari?

Vinterklotet sitter samlat.

Så här års händer det inte så mycket i en bikupa. Bina sitter i sitt vinterklot. Bidrottningen finns i mitten av klotet och övriga bin sitter runt omkring henne.  De bin som sitter ytterst alternerar med dem som sitter innerst och får komma in i värmen en stund innan de åker ut i kylan igen. Bidrottningen har konstant temperatur där hon vistas.

Eftersom det varken finns pollen eller nektar i naturen under vintern lever bisamhället av sitt lagrade vinterfoder som består av den honung de har kvar och det socker som biodlaren gav dem i höstas. Varje bisamhälle behöver ha ca 18 kg vinterfoder för att övervintra och kunna starta nästa säsong när vårsolen börjar värma. I februari-mars börjar bidrottningen lägga ägg igen och då går det åt mycket mat när nya bin ska födas upp!

Under vinterperioden finns det bara honor i bisamhället – bidrottningen och arbetsbina. De drönare (hanar) som fanns under sommaren motades ut i höstas under den s k ”drönarslakten”. Drottningen lägger nya drönarägg inför det kommande biåret och bisamhället får då tillgång till drönare igen!

De flesta biodlare behandlar sina bisamhällen med oxalsyra under vintern för att minska på varroa. Varroa är ett kvalster – en parasit som skadar bina. Varroa finns i hela världen förutom på några platser i norra Sverige och på olika öar i världen som t ex Åland, Island och Australien.

Jag har valt att behandla mina bin med ekologiska metoder. Det innebär bland annat att behandla med myrsyra efter slutskattningen på hösten och oxalsyra i december-januari.

Övrigt som biodlaren gör på vintern är att se till att bina blir så lite störda som möjligt. Det innebär att ta bort grenar eller annat som kan ramla ner eller skava mot bikuporna, montera musgaller framför flustren och se till att alla kuptak sitter fast med spännband så att de inte riskerar att blåsa bort om det blir vinterstormar. Några av mina biodlarvänner sätter nät runt kuporna för att undvika att talgoxar knackar på kupan och äter upp de bin som tittar ut. Jag unnar mina talgoxar ett och annat bi …

Andra arbetsuppgifter för biodlaren under vintern är att se över sin utrustning så att den är i ordning för kommande säsong, att se till att det finns ramar och kupor förberedda, att det finns plats för nya bigårdar, att lära sig mer om biodling genom att gå kurser och läsa böcker, att gå igenom anteckningarna från förra året och analysera vad som fungerat bra respektive mindre bra och att göra en plan för kommande säsong. Så här års börjar jag längta efter mina små vänner i bikuporna!

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.