Fantastiska bin!

Den som har studerat ett bi i detalj vet att vingarna har ett fint ådernät som fungerar som förstärkning av den väldigt tunna och sköra vingen. Ådernätet är unikt för varje biras och med hjälp av att mäta en vinkel i ådernätet går det att avgöra till vilken ras biet hör.

Vi var i Spanien för ett tag sedan och jag kände mig verkligen välkommen av de lokala bina som surrade för fullt i de rosmarinbuskar som fanns utanför huset. Undrar vilken sorts bin det finns här … tänkte jag. Jag fångade in tre stycken som jag la i en liten burk i frysen och tog dem med mig hem.

Bi i rosmarinbuske utanför Casa Almendras, Benamargosa.

Min biodlarkompis Per T fick bina och han har kommit fram till att bina tillhör rasen Apis Mellifera Iberiensis. Ett bi som bland annat finns på iberiska halvön och på ögruppen Balearerna (där bland annat Mallorca ingår) och som är nära släkt med vårt nordiska bi.

Ur ”Bin och biodling”, Åke Hansson

Genom att mäta längden på två vingribbor (a och b) och dividera mätvärdena så får man fram en kvot som är rasspecifik. Sättet att mäta heter vingindexmätning, cubitalindex. Biets vingar är en tydlig spegel av biets gener – ett viktigt redskap i bland annat avelsarbetet.

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.