Framtidens mat?!

I samband med biodlarkongressen Beecome, i Malmö, förra våren lyssnade jag på föreläsningen ”Ätbara insekter” av Annette Bruun Jensen från Köpenhamns Universitet. I stora delar av världen ingår insekter och larver i den ordinarie kosten. Efter föreläsningen fick de som ville testa att äta drönare i praktiken och det ville jag förstås! Visst kände jag ett motstånd när jag såg drönarlarven ligga i handen och sedan föra honom till munnen … men det gick.

Drönare 400

Som alla vet ingår drönarutskärning som en av metoderna att bekämpa varroa. Vad kan man då göra med sina utskurna drönare? Hönsmat? Mat till vilda fåglar? Eller människomat? Jag börjar med att lägga hela den utskurna vaxkakan i en plastpåse i frysen för att vara säker på att inte orsaka onödigt lidande och för att behålla färskhet och näringsinnehåll. Det hade blivit ganska fullt i frysen och jag bestämde mig för att testa att göra en drönarrätt en kväll när maken var borta. Jag bröt en bit av en frusen vaxkaka och det var lätt att pilla ur drönarna så länge kakan var frusen. Vartefter kakan tinade blev drönarna mjuka och svåra att hantera. De över gick från larver till mos.

Jag fräste en dryg deciliter drönare i smör till gyllene färg, strödde lite fint salt över (Sel-de-Guerande från salinerna i Frankrike) och fyllde två avocadohalvor. För att det skulle se lite piffigt ut placerade jag några dillvippor på toppen. Jo, det gick att äta. Drönare smakar inte så mycket i sig själva. Nästa gång kommer jag nog att ha en god sås eller dressing till.

Drönare, avocado

Dela vidare
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.