Hälsa och hudvård från bikupan, del 2

Idag har gruppen träffats igen och vi började med att diskutera de olika typer av cerat som vi gjorde förra gången. Alla vara överens om att det enklaste ceratet, som bara består av bivax och olivolja, är allra bäst. Det är lagom mjukt och krämigt och sitter bäst på läpparna! De övriga typerna som förutom olja och bivax också består av kakaosmör, kokosolja, mandelolja känns ”torrare”.

Idag har vi gjort Bivaxsalva med lavendel och citron och Biodlarens supersalva med nästan alla ingredienser från bikupan: Bivax, propolistinktur, pollen och honung (förutom olivolja) och så skulle det också ingå bidrottninggelé. Bidrottninggelé går inte att få tag på så här års så vi får göra en ny sats salva när det finns svärmceller som vi kan tömma på sitt innehåll.

I Doktorn, nr 1/2018, finns en notis om allergiframkallande ämnen i ekologiska hudvårdsprodukter. 9 av 29 undersökta produkter innehåll allergiframkallande ämnen, som alla finns med på Naturskyddsföreningens lista över de mest allergiframkallande doftämnena. Begreppen eko och naturligt inom skönhetsvård behöver inte betyda att produkterna är bättre ur allergi-, miljö- eller hudvårdsaspekt.

Nästa gång ska vi göra ett kroppssmör och olika sorters schampo. Det känns skönt att snart vara självförsörjande på de hud- och hårprodukter som jag använder!

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Hudvård. Bokmärk permalänken.