Hälsa och hudvård från bikupan, del 2

Idag har vi träffats igen, gruppen som går kursen ”Hälsa och hudvård från bikupan”. Vi diskuterade de olika typerna av cerat som vi tillverkade tillsammans förra gången och vi var överens om att det allra enklaste ceratet, som bara består av olivolja och bivax, är bäst! Det är lagom fett, lagom krämigt och sitter kvar på munnen. Övriga ceratvarianter innehåller fler ingredienser, som kakaosmör, kokosolja och mandelolja, förutom olivolja och bivax.

Idag har vi gjort Bivaxsalva med lavendel och citron och Biodlarens supersalva med bivax, olivolja, pollen, propolistinktur och honung. Egentligen skulle salvan även ha innehållit bidrottninggelé, men den ingrediensen fanns inte att få tag på. Vi får göra en ny omgång av den salvan när vi har svärmceller som vi kan tömma på sitt innehåll.

En notis i tidningen Doktorn nr anger att det finns allergiframkallande ämnen i ekologiska hudvårdsprodukter. Av 29 undersökta produkter innehåll 9 allergiframkallande ämnen, som finns med på Naturskyddsföreningens lista över de mest allergiframkallande doftämnena.

Nästa gång ska vi göra ett kroppssmör och schampo. Det känns bra att snart vara självförsörjande på de hud- och hårvårdsprodukter som jag använder!