Vad finns på honungshyllan?

Som förberedelse inför en föreläsning har jag gjort ett studiebesök i en helt vanlig livsmedelsbutik i Täby för att se vad som finns på honungshyllan. Det finns en mängd olika honungar – olika typer av förpackningar, olika typer av konsistenser, olika typer av storlekar, olika priser etc …

Jag kan förstå att en konsument blir överväldigad av utbudet och har svårt att välja rätt honung för sitt behov!

Tre burkar innehåller svensk honung – på övriga står det bland annat ”Ursprungsland: Chile”, ”Blandning av honung från länder inom och utanför EU”, ”Ursprungsland: Mexico”, ”Ursprung Uruguay”, ”Ursprung EU/icke EU”, ”Blandning av icke EU-honung (Central/Sydamerika)”, ”Blandning av icke EU-honung”, ”Blandning av EU-honung”, ”Ursprung: Argentina, Brasilien, Mexico”, ”Importerad honung – blandning av EU/icke EU-honung”.

Hur ska vi nå ut till konsument att det är viktigt att välja svensk honung? För de svenska binas skull, för den svenska pollineringens skull och för de svenska biodlarnas skull?

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.