Gesällbrev i biodlaryrket

Det var en högtidlig ceremoni med utdelning av Gesällbrev i lördags i samband med Biodlingsföretagarnas konferens i Nässjö. Det känns väldigt roligt att ha uppnått den hantverksskicklighet som krävs för att kunna kalla mig yrkesbiodlare!

Gesällbrevsutdelning i Nässjö 25 februari 2023. Jag har dräkten från Stora Tuna socken i Dalarna på mig.

Att vara gesäll är en väldigt gammal beteckning som har sina rötter i 1100-talet då köpmän och hantverkare slöt sig samman i gillen och skrån. För varje yrke fanns krav på både rörelsekapital och hantverksskicklighet. Överst i hierarkin fanns en mästare, därunder gesäller och under gesällen fanns lärpojken.

Varje skrå bestämde vilka regler som skulle gälla för ett visst hantverk och så är det än idag där kraven på yrkeskunnande lever kvar och vårdas av de olika branschorganisationerna som utfärdar instruktioner för både gesällprov och mästarprov och examinerar blivande gesäller och mästare. I Sverige är det Sveriges Hantverksråd som delar ut Mäster- och Gesällbrev. Biodlingsföretagarna är den organisation som ansvarar för att en Gesäll har de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att kunna utföra de arbetsuppgifter som förekommer i yrket.

Skråväsendet upphävdes 1846 och ersattes av hantverksföreningar. Ur dessa har organisationen Företagarna vuxit fram.

Det känns väldigt roligt att föra hantverkstraditionen vidare inom min familj. Min farfar var möbelsnickarmästare!

 

Dela vidare
Det här inlägget postades i Biodling. Bokmärk permalänken.